Gratis kleuradvies en tips...

Een nieuwe kleur op de muur...voor veel mensen is dit een ramp. Tegenwoordig is het aanbod verven al enorm (krijtverven, kalkverven, betonverven, muurverven) en laat staan de kleuren. De kleuren die je in de bladen ziet en die je aanspreken, om die daadwerkelijk te vinden is een tweede. En dan nog, hoe pakt dit uit in jouw huis? Wat doet dit met het lichtinval en de sfeer? Hoe staat dit bij de meubels die jij hebt? Er lijken heel veel regels te zijn in kleur- en inrichtingsland maar is dit nu werkelijk zo? Ik geef je een aantal tips die je in ieder geval op weg kunnen helpen!

1.

Laat je vooral niet leiden door wat anderen zeggen. Kies echt je eigen richting. Vaak weet je heel goed wat er past in jouw huis. Ik weet nog heel goed dat ik liters muurverf op moest halen voor onze grote woonkamer met heel veel muuroppervlak. De mevrouw achter de balie keek me wantrouwend aan en zei; 'mevrouw, dat wordt veel te donker. Ik kan u echt adviseren om vele tinten lichter te gaan'. Ik heb toch voor deze kleur gekozen en tot op heden krijg ik nog regelmatig een mail naar aanleiding van de fotoshoot van de athome twee jaar geleden, welke kleur er op onze muur zit in de woonkamer.

2.

Houd je niet teveel vast aan regels maar kies waar je je goed bij voelt. Ik ben echt een wintermens. Ik hou van een houtkachel, kaarsjes, sfeerverlichting en gezelligheid. Dan kies ik dus eerder voor aardetinten en deze mogen best donker. Ben jij het zomerse typetje, fris, dol op zonovergoten dagen en licht in huis? Houd je huis dan licht en fris. Dit heb je dan ook gewoon nodig in je leven.

3.

Laat je nooit verleiden om één wand te schilderen. Ik vind dat een beetje angstig. Een tint kiezen die je diep in je hart heel mooi vind, maar dan té bang zijn om deze op alle wanden te doen. Dan maar één wand donker en de rest licht. Dit zorgt vaak voor een vertekend beeld in de kamer (een kamer lijkt er snel smaller of langer door) Kies dan liever voor één of twee tinten lichter en ga dan 'all the way'.

4.

Ben je onzeker, kies dan voor veiligheid. Van veel verschillende verven zijn voor een klein prijsje proefpotjes te verkrijgen. Neem zo'n proefpotje mee en zet deze in twee lagen op de muur. Wil je de muur er nog niet aan wagen? Pak dan een stuk oud behang en zet het daar achterop. Dit kun je met verschillende kleuren doen. Dit stuk behang is ook goed mee te nemen om het te matchen naast je meubels en vloer. Doe dit niet op simpel a4 papier. Dit is niet gecoat en zuigt veel van het vocht uit de verf waardoor de verf altijd vertekend overkomt.

5.

Ik ben echt heel enthousiast over de Flexa kleuren. Eigenlijk zijn al mijn kleuren in huis gekozen uit de Flexa kaart. Ze hebben enorm veel keus en vooral veel keus in natuur- en aardetinten. Eigenlijk zitten ze met de kleuren altijd goed. Kwalitatief vind ik de houtverven van Sikkens beter. Ik kies er dus altijd voor om een flexakleur op een Sikkens basis te laten mengen. Dit kan in veel zaken, vraag daar maar naar!

6.

Waar ik nog enthousiaster over ben is de Flexa visualizer. Het is een handige app, te downloaden in de appstore. Met deze app maak je een foto van een wand of ruimte, tik je de muur aan die je wilt kleuren en op de foto wordt deze muur voor je ingekleurd met elke kleur die je kiest. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Hierbij zie je ook wat de kleur doet met je meubels, de vloer en de fysieke ruimte. Je vindt er info over de verschillende producten, je kunt handige video's bekijken, winkels zoeken en kleurcollecties en sfeerfoto's bekijken. Echt een aanrader!

7.

Kies voor het plafond en je vloer altijd voor contrasterende kleuren. Met een plafond van 2.60 bij mij thuis hebben we toch weer voor wit gekozen. Ik blijf dit de juiste keuze vinden. Het is ruimtelijk, licht en daardoor kun je in je ruimte meer uitpakken.

8.

Er is vaak de basisregel; '2 basiskleuren, 1 accentkleur'.  Ik sta daar gedeeltelijk achter. Ik denk dat de basiskleur wit altijd rust brengt en in ieder huis voorkomt. Dan heb je nog een gekozen kleur op de muur. Ik vind het zelf prachtig als je met je accentkleur durft te spelen. Een accentkleur hoeft niet persé altijd een uitgesproken kleur te zijn zoals lavendel of blauw. Als je kiest voor ton-sur-ton(kleuren die dicht bij elkaar liggen) dan kun je kiezen voor veel meer accentkleuren en breng je evenwicht en samenhang in je huis.

9.

De waaier geeft je meer informatie dan je denkt. Veel mensen kiezen uit de waaier een kleur en bestuderen vooral het blaadje waaruit gekozen gaat worden. Vergeet niet om in de kleuren vóór en ná jouw kleur te kijken. (tien blaadjes ervoor en erna) De taupekleuren zijn de laatste jaren niet onverminderd populair. Toch kan niet iedereen dé taupekleur kiezen die ze echt willen. Deze bruin-grijze tint is gemaakt van diverse kleuren. (denk maar eens aan je verfbakje van vroeger op school, als je alle kleuren door elkaar mikte aan het eind van de verfles dan had je....bruin) In deze taupetint zit veel geel, rood, zwart, wit en iets geel. Een overdaad van één van deze kleuren zorgt dat je taupe meer uitgesproken wordt dan je wilt. Als je dus een basistaupe wilt zul je deze moeten zoeken tussen de zwarte, grijze en bruine kleuren. Zie je rond 'jouw' kleur als snel rood, blauw of groen, dan is de kans dat je met lichtinval dit ook heel licht terugziet op je muur. Helemaal niet verkeerd hoor, als je hier bewust voor gekozen hebt. Anders is het jammer.

10.

Zoek gerust inspiratie op diverse apps en sites. Ik vind bladen en pinterest echt een eye-opener. Wees wel realistisch. Kijk goed om je heen. Je belandt al snel in een enorm project. Pas je kleur en je wens aan op wat je al hebt. Ga je van een strak interieur, ineens naar stoere kleuren dan is de kans ook groot dat je niet dat effect krijgt wat je wenst. Kies iets wat bij jouw basis past...of pak flink uit en doe alles tegelijk. Ook dat is op zijn tijd niet geheel onplezierig!

© 2013 - 2023 Juf Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel